Isó M. Emese

Az emberi természethez tartozik

Villáminterjú Maharita Szabrinával

Olvasóink a márciusi lapszámban találkozhattak Maharita Szabrina, a kárpátaljai származású festőművész munkáival. Maharita Szabrina 1989-ben született Beregszászon, és az Eszterházy Károly Főiskolán diplomázott festőként és grafikusként. Művészetének fő témája az ember mint forma, mint cselekvő és mint szereplő is, jellemző rá a kísérletezés.

ISÓ M. EMESE: Miért pont ezt a festményt emelte ki munkái közül?

MAHARITA SZABRINA: A test-drapéria-mozdulat ábrázolása nálam visszatérő téma. Más tudatállapotba helyez, amikor ezeket a festményeket alkotom. Egyszerűen megnyugtat és örömmel tölt el ezek alkotása, és szerintem ez a lényeg. Érdekessége, hogy a sorozat most tizenhét darabból áll, és már félkészen állapotban van a műteremben a tizennyolcadik festmény.

– Hogyan fogalmazná meg ars poeticáját/mottóját?

– Hitvallásom, hogy bárki alkothat művészetileg maradandót a maga módján, egyszerűen azért, mert az alkotás az emberi természethez tartozik. Hiszem, hogy mindenben és mindenkiben meg lehet találni az értéket. Kiket tekintek előképnek, mesternek? Nem tudnék kiemelni egyet, az általános iskolai rajztanáromtól kezdve a gimnáziumin át a főiskolai mestereimig mindenkit fontosnak tartok, akik tanítottak, hiszen egytől egyig mind formálták a művészeti fejlődésemet, és hatással voltak rám. Mindegyikre nagy hálával és szeretettel gondolok vissza.

– Ki/mi ma a legfontosabb, legnagyobb hatású (kortárs?) művész, intézmény, kiállítóhely Ön szerint?

– Én úgy gondolom, hogy Bukta Imre és Szurcsik Jószef, intézményből pedig a Műcsarnokot mondom.

– Mi a legfontosabb motorja művészetének? Mi hat rá a legjobban?

– Az ember és a vele kapcsolatos dolgok érdekelnek a legjobban. Foglalkoztat mint forma, cselekvő és szereplő. Munkáimban az üzenet az elsődleges szempont a szépségen túl, ezért igyekszem mindig olyan tartalmat közvetíteni, ami gondolkodásra is készteti az embereket.

– Hat művészetére a társadalom mentális állapota, az aktuális közéleti helyzetek?

– Igen, nagyon is. Miután befejeztem a jelenlegi témámat, szeretnék a magyar társadalmat érintő kérdésekkel foglalkozni, mely hatással van mindennapjainkra. Ezek között szerepel az emberek anyagi helyzetének megnyilvánulása és az egészség fontossága, melyeket saját tapasztalaton keresztül mutatnék be.

– Mivel foglalkozik, min dolgozik mostanában?

– Jelenleg a lélek belső folyamataival és emlékek vizsgálásával foglalkozom.

– Mit olvas mostanában? Ajánlaná másnak is?

– Egy angol nyelvű könyvet olvasok, Jack Hartnell Medieval Bodies: Life, Death and Art in the Middle Ages (Wellcome Collection, 2018) című kötetét. Ajánlom azoknak, akiket érdekel, milyen hiedelmeket alkottak az emberi testről a középkorban, és azok miként épültek be a művészetbe.

Isó M. Emese (1989) művészettörténész, középkorász. A késő középkori és kora újkori művészet kutatója, a Hitel képszerkesztője.